0598 327 550

Behandelvormen

De gesprekken kunnen op de praktijk plaatsvinden, buiten in de natuur of online (beeldbellen). In het eerste gesprek wordt besproken welke setting bij u aansluit. Uw psycholoog zal ook samen met u een aantal behandeldoelen vaststellen, zodat duidelijk is waar naar toe gewerkt wordt en middels welke behandelmethode. Hieronder worden de verschillende behandelmethodes kort toegelicht.

  CGT

Door cognitieve gedragstherapie krijgt u meer inzicht in uzelf en de patronen die uw problemen in stand houden. CGT leert u om anders tegen problematische situaties aan te kijken en om er anders mee om te gaan, waardoor u zich prettiger gaat voelen. De bril waardoor u de wereld bekijkt wordt als het ware wat opgepoetst, zodat deze minder door bijvoorbeeld angst of somberheid wordt gekleurd. De effectiviteit van CGT is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek.

   EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven
houden van de gevolgen van een schokkende ervaring. Zoals bijvoorbeeld een ongeval, een heftige bevalling, een medische ingreep, seksueel misbruik of een geweldsincident.
EMDR is een kortdurende geprotocolleerde therapievorm. Als het gaat om een trauma na een éénmalige ingrijpende gebeurtenis, dan zijn mensen vaak al na enkele zittingen in staat om hun dagelijkse bezigheden weer op te pakken. Bij mensen die langdurig trauma hebben meegemaakt en bij complexere problematiek duurt de behandeling langer. Op de website van EMDR vindt u aanvullende informatie.

Het volgende filmpje laat goed zien hoe EMDR werkt:

Mindfulness

Mindfulness kan helpen in het omgaan met pijn, verdriet, boosheid of stress-situaties in het dagelijkse leven. U leert milder naar uzelf en uw naasten te kijken. U leert manieren om in het hier en nu te blijven in plaats van te verzanden in gepieker over wat geweest is of u zorgen te maken over de toekomst.
Mindfulnesstechnieken voegen wij in sommige behandelingen toe, met name wanneer verdragen en loslaten belangrijke thema’s zijn. We maken dan gebruik van Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT).

ACT

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Een vorm van gedragstherapie. U leert om het zinloze gevecht met vervelende gedachten, emoties en lichamelijke sensaties te stoppen. Hierdoor kan u uw aandacht richten op de dingen die u echt belangrijk vindt in het leven (waarden). De kern van ACT is dat het vechten tegen onvermijdelijke omstandigheden uiteindelijk ten koste gaat van een vitaal en waardevol leven.

Voluit Leven

Aanvullend op bovenstaande therapievormen geven wij de groepstraining Voluit Leven. Een zeer waardevolle training om vaste patronen te doorbreken en met tegenslagen te leren omgaan. De eerstvolgende training start op donderdag 5 september 2024.

Zie voor informatie over de training Aankonding Voluit Leven Training – website

E-health

Online consulten (beeldbellen) zijn mogelijk.
Ook kunt u thuis aan het werk met online opdrachten via het programma Therapieland.